skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Vuodesta 1978 lähtien toiminnassa ollut YK:n Unifil-operaatio sai vuoden jatkoajan. Mandaatti oli katkolla 31. elokuuta, mutta turvallisuusneuvosto päätti jatkaa mandaattia vielä elokuuhun 2017. Perinteikäs operaatio saa siis jatkoa turvallisuusneuvoston hyväksyttyä päätöslauselman 2305.

Unifilin tarpeellisuus nousi esiin kymmenen vuotta sitten, jolloin Israel ja Hizbollah ottivat jälleen kerran verisesti yhteen. Päätöslauselmassa 1701 vuonna 2006 operaatiota vahvistettiinkin merkittävästi. Unifilin tehtävä on valvoa niin sanottua "Blue line" -rajavyöhykettä, mikä erottaa Israelin ja Libanonin.

Päätöksessään turvallisuusneuvosto kehotti osapuolia tekemään töitä pysyvän rauhan saavuttamiseksi. Samalla neuvosto kehotti Israelia nopeuttamaan vetäytymistään Ghajarin pohjoisosista. Turvallisuusneuvosto kehotti myös kaikkia osapuolia kunnioittamaan Unifil-operaatiota ja sen henkilökuntaa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tyytyväinen päätöslauselman 1701 tähän astiseen tulokseen. Operaation laajentaminen vuonna 2006 on kantanut hedelmää. Pääsihteerin mukaan "Blue line" on mahdollistanut pisimmän rauhallisen jakson alueella vuosikymmeniin.

-Alueen rauhallisuutta ei pidä kuitenkaan sekoittaa päätöslauselman 1701 tavoitteisiin. Olemme edistyneet väkivaltaisen ja epävakaan alueen vakauttamisessa. Päätöslauselmassa tavoitteena on pysyvä tulitauko, kertoo Ban Ki-moon.

Pääsihteeri kiitti operaatioon osallistuvia maita ja korosti osapuolten roolia matkalla kohti pysyvää tulitaukoa. Ja rauhaa.

Suomi on osallistunut Unifil-operaatioon kolmeen otteeseen vuosina 1982-2001, 2006-2007 ja vuodesta 2012 lähtien. Vuosina 1982-2001 suomalaisia oli alueella enimmillään yhden pataljoona verran. 2006-2007 suomalaiset lähettivät operaatioon rakentajakomppanian. Se osallistui operaatioon yhteistyössä irlantilaisten rauhanturvaajien kanssa. Nykään operaatioon osallistuu yli 300 suomalaista rauhanturvaajaa.

Lue lisää Suomen osallistumisesta Puolustusvoimien sivuilta.

Lue Iltasanomien artikkeli Suomen osallistumisesta vuodelta 2012.

Katso YK:n viralliset Unifil-operaation nettisivut.