skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Suomalaissotilaat alkavat neuvoa Irakissa taistelevia kurdijoukkoja äärijärjestö Isisin vastaisella rintamalla. Tehtävä alkaa torstaina ja kestää ainakin vuoden.Neuvonantajiksi lähtee 50 pääosin puolustusvoimien palkattuun henkilökuntaan kuuluvaa sotilasta. Joukossa on myös muutamia reserviläisiä, kertoo Maavoimien operaatiopäällikkö Petri Hulkko.

Suomalaiset ovat jo vuoden ajan kouluttaneet kurditaistelijoita tukikohdissa, jotka sijaitsevat rintamalinjan takana. Uusi tehtävä on vaarallisempi.

– On päivänselvää, ja mediastakin voidaan lukea, että Mosulin valtauksen aloittaminen on lähiaikojen kysymys, prikaatikenraali Hulkko sanoo.

– Tietämättä yhtään, mitkä ovat irakilaisten ja liittouman suunnitelmat, on ihan selvää, että jollakin tavoin valtauksen aloittaminen vaikuttaa turvallisuustilanteeseen.

Isis valtasi Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin nopeassa hyökkäyksessä kesällä 2014.

Nyt Mosul on yksi viimeisistä Isisin hallussa olevista merkittävistä kaupungeista.

Hulkon mukaan neuvonantotoiminta tarkoittaa sitä, että suomalaiset antavat kurditaistelijoille lisäkoulutusta ja koulutusleireille palautetta siitä, miten koulutusta pitäisi kehittää.

– Leireillä kurditaistelijat käyvät muutaman viikon koulutusjakson ja palaavat sen jälkeen rintamalle. Nyt neuvonantajat menevät sinne rintamalle joukon mukaan ja täydentävät leireillä saatua koulutusta havaintojen mukaan. Eli he näkevät omin silmin, missä tarvitaan lisäkoulutusta.

Suomalaisten toiminta koulutusleireillä jatkuu kuten tähänkin asti, joten uusi tehtävä kasvattaa Irakissa olevien suomalaisjoukkojen vahvuuden noin sataan henkilöön.

Hulkko arvioi, että tällä hetkellä neuvonantotoiminta ei merkittävästi lisää suomalaisiin kohdistuvia riskejä. Rintamalinja on pysynyt paikallaan ja turvallisuustilanne on suurin piirtein sama kuin vuosi sitten koulutustehtävän alkaessa.

– Toki suomalaiset ovat rintamalinjan läheisyydessä, jossa tapahtuu hajanaista laukaustenvaihtoa. Ainahan on mahdollisuus, teoreettinen ja käytännön mahdollisuus, että jokin luoti tai muu harhautuu.

Muita uhkia ovat mahdolliset tienvarsipommit, itsemurhaiskut ja autopommit, Hulkko luettelee.

– Mutta jos ja kun Mosulin valtaus alkaa, turvallisuustilanne voi muuttua hetkessä. Sitä toki seurataan ja siihen varaudutaan. Mahdollisen hyökkäyksen aikana suomalaisten rooli pysyy samana, Hulkko sanoo.

Suomalaiset pysyttelevät taustalla eivätkä osallistu sotatoimiin.

Puolustusvoimat ei kerro Irakiin lähtevien henkilöllisyyksiä sotilaiden ja heidän läheistensä suojelemiseksi. 

Suomi toimii Irakissa osana Yhdysvaltain johtamaa kansainvälistä koalitiota, johon osallistuu yli 60 maata, mukaan lukien kaikki EU-maat ja Pohjoismaat.

Päätös Irakissa olevan suomalaisjoukon kasvattamisesta ja tehtävän laajentamisesta tehtiin keväällä.

Asiasta uutisoi YLE verkkosivuillaan.