skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Seksuaalirikoksiin puututaan viimein - 600 kongolaista rauhanturvaajaa lähetetään kotiin

Yli 600 kongolaisia YK-rauhanturvaajia kotiutetaan Keski-Afrikan tasavallasta. Syinä kotiuttamiseen ovat epäillyt seksuaalisista hyväksikäytöistä sekä muut väärinkäytökset. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ilmoitti vetäytymisestä tiistaina. Päätös vetäytymisestä syntyi sen jälkeen, kun Minusca-operaation päällikkö oli vaatinut Kongolta toimenpiteitä joukkojen kotiuttamiseksi.

Tällä hetkellä Kongolla on Minusca-operaatiossa 629 rauhanturvaajaa, jotka kaikki on sijoitttu Keski-Afrikan tasavallan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Berberatiin. Kyseessä on Kongon ainoa YK-rauhanturvaajajoukko.

Viime vuonna 120 saman osaston sotilasta kotiutettiin syytettynä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja hyväksikäytöstä johtuneiden väitteiden takia. Joukon epäillään syyllistyneen ainakin seitsemään seksuaaliseen hyväksikäyttöön, missä kuudessa oli lapsia osallisina. Koska pataljoonan käytös ei ole tämän jälkeen parantunut, koko joukon kotiuttaminen oli ainoa vaihtoehto.

- Kongon pataljoona on kuuluisa väärinkäytöksistä, polttoainevarkauksista ja kurittomuudesta. Tilanne on heikentynyt siihen pisteeseen, että pataljoona ei ole enää kelvollinen johtuen huonosta johtajuudesta, kurinalaisuuden puutteesta ja heikosta toiminnallisuudesta, toteaa Minusca-operaation komentaja kenraaliluutnantti Balla Keita uutistoimisto AFP:lle.

Minusca-operaatio käynnistyi 2014. Operaatio perustettiin, kun yhdessä Afrikan köyhimmässä maassa taisteltiin verisesti vuonna 2013. Tuolloin monet heimot ryhtyivät taistelemaan maata pitkään johtaneen Francois Bozizen joukkoja vastaan. Operaatio on koko olemassaolonsa ajan ollut seksuaalirikosväitteiden keskipisteessä. 

Yhdysvallat on jo pitkään kritisoinut Minusca-operaation tilannetta. Kritiikin mukaan operaatio heikentää YK:n uskottavuutta. Kritiikille antaa lisäpontta kenraaliluutnantti Keitan raportti, minkä mukaan Kongon pataljoonassa on ajokuntoisia ajoneuvoja tällä hetkellä 18 kappaletta, loput 44 odottavat korjausta. Myös Berberatin leirin vesihuolto ja turvatoimet ovat puutteellisia.

Kriisinhallinnasta uusi vientituote Suomelle?

Suomalaisesta kriisinhallinnasta tahdotaan tehdä vientituote, kertoo sisäministeri Paula Risikko. Ideana on, että suomalaisesta kriisinhallintatyöstä voitaisiin tehdä konsepti, jonka mallia voisi viedä ulkomaillekin.

Tavoitetta varten perustetaan sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin johdolla sisäministeriön, puolustusministeriön ja ulkoministeriön virkamiehistä koostuva työryhmä.

Työryhmän tarkoituksena on selvittää, miten kokonaisvaltainen kriisinhallintakeskus Suomessa voitaisiin toteuttaa. Työryhmä aloittanee työnsä aiemmin tässä kuussa selvityksensä jättäneen työryhmän esityksen pohjalta.

– Tämä on timantti, jota kannattaa hioa vientituotteeksikin. Haluan, että kun joku sanoo sanan kriisinhallinta, niin ajatus on, että Suomessahan on siinä hienoa toimintaa, Risikko kertoo.

Selvitystyöryhmän esityksen vastaisesti Kriisinhallintakeskusta ei olla siirtämässä Kuopiosta pääkaupunkiseudulle, Risikko rauhoittelee. Risikko tahtoo sen sijaan vahvistaa Kuopiossa toimivan CMC Finland – Kriisinhallintakeskuksen toimintaa.

Esimerkiksi CMC Kriisinhallintakeskuksen johtajan paikka avattaneen uudestaan haettavaksi elo-syyskuussa. Johtajan paikka oli auki alkuvuodesta, mutta haku keskeytettiin maaliskuussa.

Risikon mukaan tämä herätti epäilyjä keskuksen kohtalosta Kuopiossa.

– Siitä ei ollut kyse, vaan niin että kun laitetaan selvitys päälle, niin selvitetään ensin, mikä on johtajan tehtävä. Kun paikka laitetaan auki, niin tiedämme, mikä johtajan tehtävä on.

Risikon mielestä uuden johtajan tehtäviin kuuluu Kriisinhallintakeskuksen operatiivinen johtaminen sekä muutosjohtaminen suhteessa tulevaisuuteen. Hän myös uskoo, että hakijoita työhön riittää, koska johtajan paikkaan tuli paljon hakemuksia jo keväällä.

Asiasta uutsioi YLE verkkosivuillaan.

Pitkästä aikaa uutisia Irakista - suomalaiset kouluttavat turvallisuusjoukkoja

Suomalaiset ovat osa monikansallista kouluttajaosastoa, joka on saanut toukokuun aikana uuden koulutettavan joukon WAS -kurssikokonaisuuden (Wide Area Security -koulutus) kouluttamiseksi paikallisille turvallisuusjoukoille.

Kurssin tarkoituksena on antaa paikallisille turvallisuusjoukoille kyky edistää vakautta ja turvata vastuualueensa tilanne pitkällä aikavälillä. Kurssi sisältää kolmen viikon valmistelevan vaiheen, ja valmisteluosuuden jatkeeksi järjestetään kolmen viikon mittaiset perus- ja jatkokurssit. Yhteensä kurssi kestää yhdeksän viikkoa. Suomalainen kouluttajaosasto osallistuu kurssien järjestämiseen osana monikansallista joukkoa.

Koulutuksen sisältö lähtee liikkeelle tavallisista jalkaväkitaidoista. Koulutus etenee oman joukon suojauksen sekä tukikohdan turvallisuuden kautta tarkkailu- ja tarkastuspisteiden perustamiseen, partiointiin, alueen eristämiseen sekä hallussapitoon. Kurssilla annetaan koulutusta partion, ryhmän, joukkueen ja aina komppanian kokoonpanoihin saakka. Upseereille on tämän lisäksi omaa johtamiskoulutusta.

Tavoitteena on, että kurssin käytyään joukko on saavuttanut yhtenäisen perustason taidoissa ja sillä on perusteet oman vastuualueensa turvallisuustilanteen vakauttamiseseen sekä ylläpitämiseen. Samalla suomalaisen kouluttajaosaston kouluttajat pääsevät keskustelemaan koulutettavien omakohtaisista rintamakokemuksista ja soveltamaan niitä koulutettaviin toimintatapoihin.

Suomalainen kouluttajaosasto kouluttaa kurssilla kerrallaan yhtä paikallisten turvallisuusjoukkojen komppaniaa. Kurssi on vain yksi kouluttajaosaston monista meneillään olevista koulutuskokonaisuuksista.

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Jari Kallio pääsi joukkojen tarkastuksen yhteydessä tutustumaan suomalaisen joukon antamaan monipuoliseen koulutukseen Irakissa toukokuun lopussa. Tarkastuksen keskeisimpänä aiheena oli tutustua suomalaisen joukon toimintaan Kurdistanissa.

Vierailun aikana operaatiopäällikkö tapasi muiden koalition kansallisuuksien yhteistyökumppaneita ja osallistui joukon tilannekatsauksiin. Operaatiopäällikkö tarkasti myös kouluttajaosaston ja seurasi joukon harjoittelua.

– Tarkastusmatkan aikana pääsin asian itse toteamaan. Tämän lisäksi olen myös muiden koalitiomaiden edustajilta saanut kuulla sen, että suomalaisten työn ja tekemisen laatu on täällä todella korkeatasoista. Uskon vahvasti, että sama taso säilyy jatkossakin, Kallio totesi.

Asiasta uutisoi Puolustusvoimat verkkosivuillaan.

Yhdysvallat lisää joukkojaan Afganistanissa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut puolustusministeriölle valtuudet lisätä joukkoja Afganistanissa. Trumpin valtuutus antaa Yhdysvaltain ulkoministerille valtuudet kasvattaa joukkojen määrää. Joukkojen uudesta lukumäärästä ei ole annettu tietoja.

Puolustusministeriö ja Valkoinen talo ovat aiemmin käyneet läpi mahdollisuutta kasvattaa joukkojen määrää 3 000 – 5 000 sotilaalla.

Yhdysvalloilla on Afganistanissa tällä hetkellä 8 400 sotilasta. Osa joukoista kouluttaa, neuvoo ja avustaa Afganistanin omia joukkoja.

Lähde: AFP, STT. Asiasta uutisoi YLE verkkosivuillaan.

UCK-komentajien sotasiipi voittamassa Kosovon vaalit

Etnisistä albaaneista koostuva entisten kapinalliskomentajien koalitio on voittamassa Kosovon parlamenttivaalit. Kosovon tulevaisuuden liittouma on saamassa 34 prosenttia äänistä, kun niistä on laskettu 98 prosenttia.

Kosovon mediassa liittouma on ristitty sotasiiveksi. Sen johtajat osallistuivat Serbian vastaisiin taisteluihin Kosovon vapautusarmeijan riveissä vuosien 1998–1999 sodassa. Kymmenen vuotta sodan jälkeen Kosovo julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Serbiasta.

Kapinalliskomentajien liittoumaa johtaa presidentti Hashim Thaçin Kosovon demokraattinen puolue. Se on nimittänyt pääministeriehdokkaakseen Ramush Haradinajin.

– Voitto on vakuuttava ja auttaa meitä luomaan maan hallituksen, Haradinaj sanoi.

Kosovon parlamentissa on 120 paikkaa, joten kapinalliskomentajien liittouma ei pysty muodostamaan hallitusta yksin. 10 paikkaa on korvamerkitty serbivähemmistölle ja 10 paikkaa muiden etnisten vähemmistöjen edustajille

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi on nousemassa kansallismielinen itsemääräämisliike, joka on saamassa 27 prosenttia äänistä. Sen edustajat tekivät useita kyynelkaasuiskuja Kosovon parlamenttiin kuluneen vuoden aikana.

Liike on vastustanut Serbien kanssa elokuussa allekirjoitettua sopimusta, joka antaisi Kosovon serbivähemmistölle enemmän valtaa serbienemmistöisissä kunnissa. Kosovon opposition mielestä sopimus uhkaa maan itsenäisyyttä.

Entisen pääministerin Isa Mustafan johtama liittouma on saamassa 26 prosenttia äänistä. Ääntenlaskun odotetaan valmistuvan myöhemmin tällä viikolla.

Serbian presidentti on sanonut, että vaalien tulos merkitsee ongelmia Serbian ja Kosovon suhteille. Serbia pitää kapinalliskomentajien liittouman pääministeriehdokasta Haradinajia sotarikollisena.

Lähteet: AP, Yle. Asiasta uutisoi Yle verkkosivuillaan.

B&B Camp Wolf, Cyprus

Kuso Kulkee

In the service of peace