skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Ensimmäinen roottori alueella - luvassa partiointia ja vartiointia

Libanoniin YK-johtoiseen UNIFIL-operaatioon lähetettävän suomalaisten rauhanturvaajien lisäjoukon pääosat keskitetään operaatioalueelle 22. maaliskuuta.

Suomi lisää osallistumistaan operaatioon noin 160 sotilaalla vastauksena Ranskan marraskuussa 2015 esittämään avunantopyyntöön. Suomalaiset vapauttavat ranskalaisjoukkoja operaation reservipataljoonasta korvaamalla ranskalaisen komppanian. Tasavallan presidentti päätti asiasta 14. lokakuuta 2016.

Suomalaisten operatiivinen toiminta alkaa osana ranskalaista reservipataljoonaa FCR (Force Commander Reserve) 1. huhtikuuta. FCR:n suomalaiseen kokoonpanoon kuuluu noin 160 sotilaan jääkärikomppania, esikuntaupseereita sekä tukiosa. Poikkeuksena muuhun suomalaiseen kriisinhallintajoukkoon Libanonissa, komppanian rauhanturvaajat palvelevat neljän kuukauden rotaatioissa.

FCR:n tehtävät ovat pääosin samat kuin suomalaisilla irlantilais-suomalaisessa pataljoonassa. Joukon tehtäviin kuuluu partiointi-, vartiointi-, tarkkailu- ja saattuetehtävät. FCR tehtäviin kuuluu lisäksi Libanonin armeijan koulutus sekä toimiminen koko UNIFIL:n vastuualueella reservipataljoonana. Reservipataljoonan tehtävä on reagoida tarvittaessa UNIFIL:n joukkoihin kohdistuviin uhkiin vahventamalla alueellisesti muita joukkoja. Pataljoonan suorituskyky ja aseistus on tästä johtuen monipuolisempi ja vaativampiin tehtäviin tarkoitettu. FCR:ssa toimiva henkilöstö on saanut koulutusta muun muassa joukkojen hallintaan ja eri asejärjestelmiin.

Suomi toimii Libanonissa edelleen myös osana irlantilais-suomalaista pataljoonaa (IRISHFINBATT). Suomalainen kriisinhallintajoukko Libanonissa (SKJL) muodostuu huhtikuusta alkaen irlantilais-suomalaisen pataljoonan jääkärikomppaniasta sen esikunta- ja tukiosista sekä FCR:n jääkärikomppaniasta ja sen tukiosista. Osallistuminen FCR:n toimintaan nostaa suomalaisten kokonaisvahvuuden Libanonissa jälleen noin 340 rauhanturvaajaan 1. huhtikuuta 2017 - 31. elokuuta 2018 väliseksi ajaksi.

Tehtävänsä mukaisesti UNIFIL avustaa Libanonin väestöä luomalla vastuualueelleen turvallisen ja vakaan ympäristön. Tehtävään sisältyy myös humanitaarisen avun toimittamisen varmistaminen. Operaatio koordinoi tehtävänsä Libanonin ja Israelin hallitusten kanssa.

Osallistuminen operaatioon tukee Puolustusvoimien kriisinhallinnan suorituskyvyn kehittämistä ja etenkin reserviläisen osaamisen kehittämistä sekä kotimaan puolustuksen että kansainvälisten tehtävien tarpeeseen.

Asiasta uutisoi Puolustusvoimat verkkosivuillaan.

Lue myös Hölkkärin aiempaa uutisointia aiheesta tästä linkistä.

Yhdysvaltain ajama säästökuuri supistamassa Haitin operaatiota merkittävästi

YK:n pääsihteeri aikoo ehdottaa, että rauhanturvaoperaatio Haitissa lopetetaan lokakuussa ja korvataan huomattavasti pienemmällä operaatiolla. Kaikki 2370 sotilasta kotiutettaisiin asteittain. Haitiin jäisi kolmasosa nykyisistä poliiseista eli noin 300 poliisia.

YK on ollut Haitissa vuodesta 2004. Tarkoitus on ollut turvata maan poliittisia oloja sen jälkeen, kun presidentti Jean-Bertrand Aristide oli syösty vallasta. Haitilaiset eivät ole varauksetta hyväksyneet YK-sotilaita. Maassa on muun muassa kuollut 9000 ihmistä koleraepidemiassa, joka puhkesi nepalilaisten YK-sotilaiden takia.

YK:n pääsihteerin António Guterresin mukaan maa on edistynyt ja tilanne on melko vakaa.

Operaation lopettamisen taustalla on Yhdysvaltain aie vähentää YK:n rahoitusta. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley on pyytänyt arviota jokaisesta operaatiosta säästökohteiden löytämiseksi.

Lähteet: AFP, AP

Suomessa asiasta uutisoi Yle verkkosivuillaan.

Suomi jatkaa operaatio Sophiassa ensi vuoden loppuun

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat keskiviikkona 15. maaliskuuta, että Suomi jatkaa osallistumista Välimeren EUNAVFOR MED - operaatio Sophiassa vuoden 2018 ajan nykyisellä, enintään 10 sotilaan panoksella.

Merivoimien kriisinhallintaoperaation EUNAVFOR MED - operaatio Sophian tehtävänä on ihmissalakuljettajien toimintaedellytysten häiritseminen ja estäminen sekä Eurooppaan suuntautuvan laittoman maahanmuuton vähentäminen.

Suomesta operaatio Sophiassa toimii tällä hetkellä 8 henkilöä eri esikuntatehtävissä italialaisella johtoaluksella ITS Garidaldilla välimerellä sekä Roomassa sijaitsevassa operaatioesikunnassa. Suomalainen alustarkastusosasto osallistui operaatioon marraskuusta 2015 lokakuuhun 2016.

Operaatioon osallistuu 26 Euroopan unionin maata ja sen toiminnan ydin on laivasto-osaston johtoaluksen ja operaatioon osallistuvien sota-alusten toiminta Välimerellä. EUNAVFOR MED toimii läheisessä yhteistyössä EU:n rajavalvontavirasto Frontex:n Triton-operaation kanssa.

Asiasta uutsioi Puolustusvoimat verkkosivuillaan.

Turkin presidentti: Hollanti syyllinen Srebrenican verilöylyyn

Hollannin ja Turkin välinen sanasota sai tiistaina uuden luvun, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan otti puheessaan esiin vuoden 1995 Srebrenican verilöylyn entisessä Jugoslaviassa. Asiasta uutisoi turkkilaislehti Hürriyet Daily News.

Srebrenicassa serbijoukot surmasivat noin 8 000 muslimimiestä ja -poikaa. Srebrenica oli hollantilaisten rauhanturvaajien valvonnassa, mutta he eivät kyenneet estämään verilöylyä. Tapahtuma koetaan Hollannissa suurena häpeänä. Erdoğan syytti Hollantia joukkosurmasta.

– Me tunnemme Hollannin ja hollantilaiset Srebrenican verilöylystä. Me tiedämme, kuinka mätä heidän luonteensa on heidän murhattuaan 8 000 bosnialaista. Tiedämme, kuinka heidän yhteiskuntansa on korruptoitunut, kuinka he tappoivat 8 000 bosnialaista siellä, tiedämme sen hyvin, totesi Erdoğan puheessaan Turkin lääkäripäivillä.

Erdoğan sanoi fasismin nostavan päätään ja haittaavan kaikkien muslimien ja ulkomaalaisten elämää Euroopassa. Hän kehotti kaikkia Saksassa ja Hollannissa asuvia turkkilaisia, muslimeita ja muita ulkomaalaisia äänestämään puolueita, jotka vastustavat Turkki-vastaista politiikkaa.

Hollannissa ja Saksassa ollaan tyrmistyneitä Erdoğanin yhä jyrkemmiksi käyvistä puheista. Hollannin pääministeri Mark Rutten mukaan Erdoğanin puheet ovat "iljettävää historian vääristelyä".

Lähteet: AFP, AP. Suomessa asiasta uutisoi YLE.

Kokoomus ehdottaa laskutavan muutosta - kriisinhallintamenot yhteen puolustusmenojen kanssa

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ehdottaa laskutavan muutosta Suomen puolustusbudjettiin, uutisoi MTV. Näin kokoomuksen mukaan puolustukseen käytetty osuus bruttokansantuotteesta olisi kansainvälisesti vertailukelpoinen.  

Kokoomus ehdottaa, että puolustusmenoihin laskettaisiin kansainvälisten standardien mukaisesti myös kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenot, henkilöstön eläkkeet sekä rajavartiolaitoksen menot. 

B&B Camp Wolf, Cyprus

Kuso Kulkee

In the service of peace