skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

YK:n Kosovon erityisedustaja Zahir Tanin kertoi perjantaina 26. elokuuta YK:n turvallisuusneuvostolle, että vakaasta tilanteesta huolimatta taustalla olevat jännitteet ovat yhä olemassa Kosovossa. Tanin kertoi tavanneensa Kosovon oppositiopuolueiden johtoa. Hänen mukaansa oppositio yrittää edelleen hyödyntää kriisiä, mutta ovat kuitenkin tietoisia, että väkivalta haittaa tavoitetta saada poliittista valtaa.

Tanin tapasi taannoin paikallisia viranomaisia ja yhteisöjä. Esiin nousivat muun muassa huoli maan työllisyystilanteesta julkisista palveluista. Tapaamisissa nousi esiin myös se, että eri ryhmillä on halua parantaa etnisten ryhmien luottamusta ja yhteistyötä.

Erityisedustajan mukaan Kosovon johto painottaa alueellista yhteistyötä. Johdolla on myös ymmärrystä eri osapuolten kantoihin. Maan johto myös ymmärtää kansainvälisen kanssakäymisen tärkeyden ja pitää sitä onnistuneena.

Tanin totesi turvallisuusneuvostolle, että Kosovossa konfliktin vaikutukset näkyvät edelleen maassa. Sen takia YK:n toiminnan painopiste pitäisi saada yhteisöjen auttamiseen, jotta konfliktista toipuminen onnistuisi.

- Noin 16 000 ihmistä on edelleen pakolaisena Kosovon sisällä, vielä enemmän maan rajojen ulkopuolella. Monet ovat joutuneet rakentamaan uuden elämän uudessa paikassa. Turvallinen paluumuutto on jokaisen perusoikeus. Paluumuutto vaatii sitoutumista niin yhteisöltä kuin paluumuuttajilta.

Tanin kertoi myös, että monet ovat rekisteröityneet paluumuuttajiksi, mutta paluu ei ole vielä ollut mahdollista. Sen takia paluumuuton edellytyksiin pitää satsata ja sitouttaa yhteisöt mukaan, jotta pakolaisilla olisi mahdollisimman hyvät ja turvalliset mahdollisuudet palata kotiin.

Tilanne on viime kuukausina ollut rauhallinen Kosovossa. Viimeisten kolmen kuukauden aikana laajat etnisiin ryhmiiin ja kulttuurikohteisiin kohdistuvat iskut ovat pysyneet samalla tasolla. UNMIKin mukaan Kosovossa tehdään keskimäärin 25 etniseksi rikokseksi tulkittavaa rikosta kuukaudessa. Suurimmassa osassa rikoksista motiivi on kuitenkin "ei poliittinen".

17 vuotta konfliktin jälkeen kateissa on yhä noin 1 600 henkilöä.

- Kadonneiden löytäminen ja heidän kohtalonsa selvittäminen on tärkeää, eikä asiaa saa unohtaa. Se vaatii sitoutumista kaikilta, myös meiltä, toteaa Tanin turvallisuusneuvostolle.

Taninin mukaan väkivaltaisten ääriliikkeiden kitkeminen on maailmanlaajuinen haaste. Hänen mukaansa Kosovon viranomaiset ovat tietoisia, että radikaalien islamistien järjestäjät ovat läsnä maassa ja Kosovo pyrkii tekemään parhaansa asian eteen.