Pitkät jutut
- Tietoja
- Julkaistu: 30.12.2012
- Kategoria: Pitkät jutut
Kapinan syyt ovat monisyiset, mutta kymmenen kohtaa sisältävässä listassaan kapinalliskoalitio mainitsee muun muassa aikaisempien rauhansopimuksien kohtien laiminlyönnin, puutteellisen demokratian, nepotismin ja korruption. Toisaalta kapinallisten motiivit tulevat alueellisesti marginalisoinnista, joka johtuu valtion keskittymisestä pääkaupunkiin. Esimerkiksi terveyspalveluja tarjoavat maassa lähinnä Yhdistyneet kansakunnat sekä kansalaisjärjestöt. Demokratian puute taas vuorostaan pakottaa muutosta (tai valtaa) haluavat tarttumaan aseisiin. Kuten tavallista, on Selekan johtaja entinen diplomaatti – siis systeemin kasvatti. Mielenkiintoinen yksityiskohta onkin, että kapinalliset painottivat kampanjansa alkuvaiheessa, etteivät tahdo vallata Banguita, vaan ainoastaan neuvotella hallituksen kanssa. Alueellinen talousyhteisö on jo saanut kummaltakin osapuolelta suostumuksen aloittaa rauhanneuvottelut Gabonin Librevillessä. On kuitenkin mahdollista, että kapinallisten nälkä on kasvanut syödessä maan armeijan heikkouden paljastuttua: kapinallisten vallattua uusia kaupunkeja ovat rauhanneuvottelut toistaiseksi jäissä ”logististen ongelmien” takia. Konfliktin jatkuessa onkin yhä todennäköisempää, että Bozizé pakenee maasta, ja Bangui saa uudet isännät - eikä ole mitään syytä odottaa, että uudet hallitsijat olisivat parempia kuin vanhat.
Vallanvaihdoksen kuohuissa Bozizén tukijat luultavasti aloittaisivat uuden kapinan, ja sama meno jatkuisi hamaan tulevaisuuteen. Tämä on erityisen ikävää siksi, että humanitääristen mittareiden pohjalla viruvassa maassa on runsaasti luonnonvaroja, jotka voisivat nostaa sitä jaloilleen. Mutta tällaisen kehityksen edellytyksenä on yksi resurssi – rauha. Ja sitä Keski-Afrikan tasavallassa ei ole näkynyt pitkään aikaan.
Kirjoittaja toimii tutkimusassistenttina Pohjoismaisessa Afrikka-instituutissa ja tohtorikoulutettavana Uppsalan yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuslaitoksella.
Artikkelit
- Pääkirjoitus: Avoimuus olisi ollut paikallaan
- MC Hölkkärin rt-henkinen tankosuunnistusjuhani 2020
- Olli Nurmen Ruutitynnyrin vartijat kertoo realistisesti nykyrauhanturvaamisesta - tämä kirja kannattaa ehdottomasti lukea
- SOK:n ajankohtais-, sekä historiakatsaus KFOR-operaatiosta nykyhetkellä vuonna 2020
- Erilainen historiikki tarjoaa todellisen näkökulman yhdistystoimintaan
HOWtiset
- Puolustusministeri Ylelle: Suomi poistuu Afganistanista muiden joukkojen mukana
- Malissa jälleen isku YK:ta vastaan - 20 rauhanturvaajaa loukkaantui
- Ruotsalaiset liittyivät osaksi ranskalaisten johtamaa ryhmää Malissa
- Nato-joukot eivät vetäydykään loppukeväästä Afganistanista
- Rauhanturvaajaliitto osti asunnon Pasilasta - jäsenistö ymmällään ja syyttää johtoa salailusta