skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Serbia sai kansainvälistä kiitosta, kun 16 vuoden "aktiivisen" jahdin jälkeen kansallissankarin asemaan noussut ex-kenraali Ratko Mladic pidätettiin toukokuun lopussa. Hyvä juttu, että "Balkanin teurastajana" tunnettu, maailman etsityimpien sotarikollisten joukkoon kuuluva mies on viimein saatu kiinni ja vastaamaan teoistaan. Serbia nosti osakkeitaan kansainvälisissä neuvottelupöydissä, mutta kuinka läpinäkyvää tämä toiminta onkaan?

Eri uutistoimistojen mukaan Mladic on vakavasti sairas. Pidätyksen jälkeen ex-kenraalin asianajajat vaativatkin, että Ratko saisi jäädä Serbiaan, koska terveydentila ei välttämättä kestäisi matkaa Haagin. No, nyt tiedämme, että terveys kesti, koska mies on jo ehtinyt sotarikostuomioistuimessa kuuntelemaan hänelle suunnattuja syytöksiä muun muassa kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä muun muassa Sarajevon siviilien tulittamisesta. Häntä syytetään myös erityisesti Srebrenican joukkoteloituksista kesäkuussa 1995.

Kävikö tässä nyt niin, että Serbia lykkäsi sotarikollisen pidätystä siihen asti, että hän ei ehdi saamaan edes tuomiota. Vakavasti sairaan Mladicin syytelista on sen verran pitkä, että oikeudenkäynnin valmisteluissa vierähtää helposti kuukausia, jopa vuoden päivät.

In the service of peace