skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Euroopan Unioni keksi aikoinaan perustaa ns. nopeat toiminnan joukot sammuttamaan tulipaloja määrittämällään 6000 kilometrin säteellä Brysselistä. Hyvästä ideasta annan heti 10 pistettä. Suomikin on jo osallistunut kahteen nopean joukon toiminnan päivystysvuoroon kahdesti. Ja taas ollaan valmiita kahteen seuraavaan.

EU:n intressi, poliittisten päätöksien jatkeeksi, on mahdollisuus käyttää myös sotilaallista työkalua. Eli ilman Yhdysvaltain poliittista tai sotilaallista tukea. Yleensä kaikki voimainkoitokset perustuvat taloudellisten intressien pönkittämiseen. 

Suomi, EU:n malliylioppilaana, ei voi olla sivussa Battle Grouppien toiminnasta. Harmi, että EU:n Battle Groupit ovat kuitenkin vain puuhastelua - tai oppimisrituaalia. Nykyinen EU-doktriini, tai oikeammin käytäntö, eivät suosi nopean toiminnan joukkoja ikinä käytettävän missään konfliktissa. Sellaista poliittista päätöstä EU-maat eivät ikinä saa aikaiseksi, jossa valtuutettaisiin Battle Group osallistumaan johonkin (mieleiseen) konfliktiin.  Jo siitäkin syystä, että päivystävään BG-porukkaan osallistuvat maat joutuvat itse maksamaan ihan kaiken. Yhteistä EU-kassasta tulevaa rahoitusta ei vaan ole. Ei ole mielekästä käskeä neljää valtiota maksamaan siitä hurjasta summasta, johon kaikki EU-maat haluavat mukaan ja lippuansa näyttämään.

Suomella on tällä hetkellä menossa rekry- ja valintavaihe kahteen "operaatioon". Tähän Oy Suomi-Finland Ab käyttää hirveästi taloudellisia ja henkilöstöllisiä resursseja. Merivoimien Esikunta ja reipasotteinen Utti puuhastelevat henkilöiden kanssa erilaisissa valintatesteissä ja myöhemmin koulutuksellisissa aspekteissa.  Myös porukoiden kansainväliset koulutukset ovat jo lyöty lukkoon. Ja kaikki tämä vaiva ihan turhaan.

Kokemuksesta jo tiedetään, ettei EU:n Battle Grouppeja ikinä lähetetä mihinkään tehtävään. Semminkin, suomalaisille rauhanturvaajille BG-puuhastelu antaa ainakin patkätyöpaikan vuodeksi. Työpaikka toimii vaikka väliaikaisena viihdykkeenä opiskelujen välissä tai antaa juuri irtisanotuille siviilimaailman osaajille mukavan sulan hattuun. Tottakai Puolustusvoimat "takaa" ulkomaan operaation normaalin kriha-rekryn kautta. Tosin kriha-tehtäviin voi päästä sukkelammin ilman bg-osallistumista.

Nopean toiminnan joukkojen käyttöön tulisi saada ensinnäkin todella väljä EU-valtuutus. Koskaan konflikteihin osallistuminen ei ole ollut kiinni sotilaiden hitaudesta. EU ei byrokratiassaan eroa juurikaan YK:sta tai Natosta, ellei päätöksentekoa EU:n tasolla korjata kiireesti.

In the service of peace