skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

En sitten tiedä, onko ylläoleva otsikko ylitse ampuva vai ei, mutta kun ottaa huomioon tilanteen Välimeren pohjukassa Yom Kippur- sodan loppuvaiheessa, niin ehkä ei sittenkään...

Tilannehan oli kireimmillään sellainen, että Egyptin 3. AK oli motissa Port Tafvikin alueella ja Israelin joukot kiristivät rengasta koko ajan. Silloinen NL ei hyvällä katsonut, kun liittolaista pantiin rökkiin oikein olan takaa ja suunnitteli jo lähettävänsä omia laskuvarjojoukkojaan iskemään kiilan linjoihin siten, että arabiveljet pääsevät motista pois poikkeen. Tätä puolestaan USA ei katsonut hyvällä, ja sen lentotukialus Dwight Eisenhower oli Välimeren pohjukassa valmiina estämään moiset hömpötykset. Joten ilmassa oli oikein kunnon kähinän ainekset mallia suurvaltakonflikti. YK:n toimesta sittemmin tuo käytävä muodostettiin ja uupuneet ja nälkäiset arabitaistelijat pääsivät omiensa tykö. Paikalla olleilta myöhemmin kuulin, että olivat veijarit vielä Gazin (tai Zilin) lavalta vielä näyttäneet voitonmerkkiä ajaessaan suomalaisten ohi kohti omia linjoja. Oliskohan kannattanut pitää kädet vaikka taskussa...

 Kuitenkin, tämän ratkaisun pääarkkitehtinä toimi paikan päällä E. Siilasvuo ja kun muistaa kenelle kaikille Nobel jälkeen päin on mennyt, mainittakoon vaikka Menachem Begin, vanha 1947 aikainen Haganasta eronneen terroristiryhmän Stern:in johtaja. Em. ryhmä oli vastuussa muun muassa Deir Jassinin verilöylystä, kun juutalaiset ääriainekset lahtasivat arabikylän asukkaat ml. naiset ja lapset asein, kirvein veitsin ym. tarvekalujen kanssa. Jotenkin tuntuu itsestä vaan siltä, että vaikka Sadat:in kanssa tehty rauhansopimus olikin oikea päätös, historian synnit ovat niin isot, että irvokkaalta ainakin allekirjoittaneesta tuntui lukea uutinen aikanaan lehdestä.

Kun ottaa huomioon sekä silloisen NL:n ja USA:n asearsenaalit ja blokit kummallakin puolella, niin oikeellista olisi ollut että Siilasvuon toiminta olisi huomioitu paremmin. Estihän kenraali suurvaltoja käymästä toistensa kurkkuun kiinni. Unohtamatta myöskään Suezin aikaista kommaani Eversti Reino Raitasaarta, joka myös oli aivan oikea mies aivan oikeassa paikassa.

Voi olla että aika on tehnyt tehtävänsä, ja osa tapahtumista on sattunut eri tavalla, mutta pääpiirteet ovat oikeat. Kommentteja please.

In the service of peace