skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Ranska on pyytänyt Suomea osallistumaan operaatioonsa Malissa. Tällä hetkellä avunpyyntöä valmistellaan ja ratkaisu mukaan lähtemisestä tai lähtemättä jättämisestä tehdään aikaisintaan syksyllä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo MTV:n haastattelussa, että lähteminen Ranskan pyytämään operaatioon lisäisi huomattavasti suomalaisten rauhanturvaajien riskejä.

– Suomen merkittävin operaatio on Libanonissa UNIFIL-joukoissa, jossa olemme tehneet  hyvää työtä jo vuosikymmeniä, ja Malissakin Suomi on jo pienimuotoisesti. Mutta on totta että siihen liittyy enemmän riskejä kuin vaikkapa Libanonissa tällä hetkellä, ja tottakai tällaiset asiat sitten huomioidaan kun harkitaan, lähdemmekö sinne entistä vahvemmin vai emme lähde, puolustusministeri Kaikkonen toteaa.

Suomi on jo pienimuotoisesti mukana Malin operaatioissa, sillä maassa on tällä hetkellä yhdeksän suomalaista EU:n ja YK:n operaatioissa.

– Uusiin kriisiinhallintaoperaatioihin menemistä valmistellaan ulkoministeriön ja puolustusministeriön yhteistoiminnassa. Myös hallituksen ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministeriövaliokunnan käsittely tässä asiassa on hyvin tärkeä. Myös eduskuntaa kuullaan. Lopullinen päätös tehdään presidentin toimesta valtioneuvoston esittelystä, Kaikkonen toteaa.

Malia pidetään tällä hetkellä yhtenä maailman vaarallisimmista rauhanturvaoperaatioista. Siellä on muun muassa tapahtunut useita itsemurhapommi-iskuja rauhanturvaajia vastaan.

Ranskan johtama joukko on taistellut islamistimilitantteja vastaan kuuden vuoden ajan, ja YK-joukot ovat operoineet Ranskan tukena. Näinä vuosina yli 170 YK:n työntekijää on saanut surmansa Malissa. 

Lue koko uutinen MTV:n verkkosivuilta.