skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Puolustusvoimat joutuu jälleen säästökuurille. Lännen Media haastatteli puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin.), jonka mukaan puolustushallinnolta viedään rahaa vuodesta 2020 lähtien. Vaikka säästöt iskevätkin vasta seuraavan hallituksen aikana, Niinistö on jo ryhtynyt toimiin säästöjen aikaansaamiseksi. Ensi vaiheessa puolustushallinnolta vaadittavat säästöt ovat 5 miljoonaa euroa, mutta säästövaatimukset kasvavat porrastetusti aina 50 miljoonaan euroon saakka.

Niinistö kertoi haastattelussa, että kotimaan puolustusvalmiudesta ei saisi säästöjen takia tingitä.

- Emme saa tehdä samaa virhettä kuin viimeksi. Jos minulta kysytään, niin tällä kertaa ei leikata kertausharjoituksista, ei maasto- tai alusvuorokausista eikä lentotunneista. Turvallisuustilanne on muuttunut. Kansallisen puolustuksen tasosta ei voida tinkiä. Nyt on keskityttävä jonkin aikaa perustyöhömme. Niinpä esitämme muita säästökohteita, toteaa Niinistö Lännen Medialle.

Muiden säästökohteiden listalle Niinistö on nostanut muun muassa kriisinhallintatehtävät. Se tarkoittaisi vähemmän osallistumista ja keskittymistä muutamaan operaatioon. Rahaa vievistä pienistä sirpaleoperaatioista pidettäisiin taukoa.

Niinistön esittämällä listalla ovat kriisinhallintatehtävien lisäksi muun muassa vuoden tauko naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta sekä valtion omistaman Senaattikiinteistöt Oy:n pilkkominen. Tällä hetkellä puolustushallinto maksaa Senaattikiinteistölle valtavia summia vuokraa muun muassa kasarmirakennuksista.

Kriisinhallintaan liittyvistä säästöistä tehdään päätöksiä piankin. Kymmenen EU-maata valmistelee interventiojoukkojen perustamista Ranskan johdolla. Suomikin on kutsuttu mukaan. Puolustusministeriö on pyytänyt pääesikunnalta selvitystä asiasta. Sen jälkeen tehdään poliittisen johdon arvio.

- Tärkeä kysymys on, hyödyttäisikö joukkoihin meneminen kansallista puolustustamme. Meillä on jo monenmuotoista osallistumista, toteaa Niinistö.

Suomi on kuulunut esimerkiksi EU:n taisteluosastoihin vuosikymmenen ajan.

- Niitä ei ole käytetty lainkaan. Tämä kertoo siitä, että niissä on jonkinlainen valuvika.

Taistelujoukot ja interventiojoukkojen kokoaminen perustuu ammattiarmeijaan. Suomelle tämä voi olla hankalaa, sillä meillä on asevelvollisuusarmeija.

Niinistön haastattelu julkaistiin Lännen Median lehdissä, muun muassa Satakunnan Kansassa.