Seuraavassa on neuvottu  pirunsormuksen kokoaminen vaiheittain.
(Toimitus kaipaa myös muiden pirunsormusten ohjeita, tee sellainen ja lähetä kuvat teksteineen sähköpostitse osoitteeseen toimitus(ät) holkkari.fi)

Kuvat ja teksti Pasi Arola

Aloita tästä
 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.


{mospagebreak}

1.

Surullisen tuttu näky, erilukuinen määrä jalometallisia renkaita... Eihän tässä pitänyt käydä näin.

Asiaan, kuusi- ja useampiosainen sormus kokoontuu samalla periaatteella kuin neliosainen, sillä erotuksella että perusosat koostuvatkin silloin useammasta rinkulasta. Elikkäs kaksi rengasparia pitäis sopia vierekkäin ja ne muodostavat sitten yhden osasen. Näpeissä pitäis nyt olla sormus jossa on neljä ns. perusrinkulaa.

2.

Kahdessa osassa on pallomaiset ulokkeet, käytän niistä nimeä pallot. Tärkeää on että pallot ovat ikään kuin selät vastakkain, eli ulkonevat osat ovat ulospäin, muutoin viimeisessä käännössä tulee ongelmia. Pallojen asento on hyvä tarkistaa kuvan osoittamalla tavalla.

3.

 

Ota muut osat peukalon ja etusormen väliin paitsi nämä pallot, jotka saavat roikkua nipun alapuolella. Katso nyt vielä että ne on selät vastakkain.

 

 

4.

Seuraavaksi etsitään jäljelle jäävistä osista sellainen jossa on mutkaisessa osuudessa suora keskellä. Todella vaikeasti sanottu mutta en muutakaan keksi. Eron voi huomata tiirailemalla niitä mutkaisia paloja vierekkäin, toisessa on mutkat koko pätkällä ja toisessa mutkien keskellä on suora pätkä. Suora osa näkyy kuvassa vasemmalla.

5.

Otetaan tämä suora pätkä peukalon ja etusormen väliin, jolloin mutkaisempi osa putoaa alimmaiseksi ja väliin jäävät killumaan pallot. Tätä osaa kannattaa pitää ylösalaisin, eli väärinpäin sormien välissa, suoranpätkä jää alimmaiseksi kehää. Juurikin kuvan osoittamalla tavalla.

6.

Sitten otetaan alimmasta rinkulasta kiinni ja nostetaan se ylemmän viereen ja käännetään samalla 180 astetta, ikäänkuin pystyakselinsa suuntaan ympäri. Voi olla että sormuksen joutuu kääntämään välillä toisinpäin, eli koittamaan samaa toiselta puolelta ylintä osaa. Oikean puolen näkee jostain, mutta oon aina ite kokeillu kummalta puolelta homma onnistuu. Seuraavissa kuvissa käännön vaiheet tarkemmin.

7.

Oikeassa kädessä oleva osa on nyt noussut puoleen väliin, huomaa se kääntö. Osa on kääntymässä vasemmalle oikean käden peukalon ja etusormen välissä.

8.

Osa on miltei kääntynyt oikeaan paikkaansa. Mikäli osat eivät sovi, kokeile kääntää sormus toisinpäin, eli kuvittele että peukaloon ja etusormeen koskevat kohdat vaihtavat paikkaa. Tätä tarkoitin "toiselta puolelta" kokeilemisella.

9.

Kääntö on varmasti koko homman juoni ja vaikein kohta, sitä ei osaa tehdä vahingossa sitten mitenkään. Loppu onkin helpompaa, kädessä on nyt kaksi toisiinsa limittynyttä osaa ja sitten pallot niiden välissä. Kuvasta näkyy miten pallot pujahtavat toisten osien välistä ja ovat ikään kuin samaa nippua.

10.

Tässä vaiheessa pujotan ne kaksi yhdessä olevaa osaa etusormen etuosan ympärille, homma pysyy paremmin kasassa ja tilanne hallinnassa.

11.
Tässä vaiheessa sormuksen on oltava oikein päin ja vieläpä toisellakin tavalla oikein päin. Oikea suunta selviää tähyilemällä pallo-osasten alapintaa pallojen kohdalta. Siinä missä pallot alkavat, menee urat, toisessa se on leveämpi kuin toisessa. Kapeampiurainen tulee itseen päin ja pujotellaan ensin.

 

12.

Pallo-osa menee toisten osien väliin ja sitten se käännetään sivulle päin, jolloin se pyörähtää omalle paikalleen. Kahta nipussa ollutta osaa voi höllentää kätevästi kun sormus on kuvan osoittamassa otteessa.

13.
Nyt kasassa on jo 75% osista, elikkäs nipun pitäisi näyttää jokseenkin tältä.

 

14.

Toinen pallo-osa pujotellaan samalla tavalla, mutta käännetään omalle puolelleen. Muista taas höllentää nippua.

15.
Tässäkin vaiheessa menee muutama nortti, sormuksella on tapana levahtaa osiin juuri kun se on kasautumassa. Ite oon pitäny sitä vasemmassa kädessä etusormen etuosassa loppuvaiheen kokoamisen aikana, osia pystyy höllentämään pujottelun aikana ja homma pysyy paketissa kuitenkin aika mukavasti. Vaikka sormus näyttää hässäkältä, on se juuri kasautumassa. Kuvassa osaset ovat levahtaneet hieman liikaa, mutta oikea ote pelastaa tilanteen.

 

16.

Viimeinenkin osa on käännetty paikoilleen ja mahdollisesti levahtamassa olleet osat korjailtu paikoilleen. Loppufiksailussa maltti on valttia, kyllä ne sopivat vaikka siltä ei aina tunnukaan.

Sormus on nyt kasassa jä näyttää alakuvan kaltaiselta. Voit onnitella itseäsi.



 

 

Kuvat ja teksti

Pasi Arola

 

In the service of peace