Vaikkakin, yhtään kursailematta, voimme kaikki yhtyä varmaan siihen, että olemme rauhaturvaamisen suurvalta! Siitä saamme olla erittäin ylpeä, liki 40 000 suomalaista sotilasta on vuosien saatossa palvelut erilaisissa operaatioissa, ympäri maailmaa. Kannattaisi siis kuitenkin miettiä järki/ kannattavuuskysymyksiä kaikin puolin, kun kuitenkin kaikki maksaa. Eurot, joita Suomen valtio sinne käyttää operaation pyörittämiseen ovat poissa niin siellä olevilta kuin täällä kotona asuvien työssäkäyvien maksamista verotuloista, maksettujen veroeurojen myötä eli välillisesti kaikki vaikuttaa kuitenkin kaikkeen. No Suomi on ratifioinut tiettyjä kansainvälisiä sopimuksia, joiden kautta Suomelle on tullut myös tiettyjä velvollisuuksia kansainvälisesti, niihin tässä kuitenkaan sen syvemmälle menemättä. Haluan vain lyhyesti omana subjektiivisena mielipiteenä sanoa, että Kosovossa Suomi tulisi nykyisin jo toimeen alle puolella henkilöstömäärällä nykyisestä. Mutta koska siis kansainväliset velvoitteet kuitenkin velvoittavat Suomen valtiota niin olisiko syytä alkaa keskittymään jo jonnekin muualle kuin Balkanille, koska suurimpia ja vakavampia kriisipesäkkeitä, joissa ihmisillä on todellinen hätä niitä riittää kyllä. Lipun näyttäminen 20 vuotta Kosovon maakunnassa ei johda mihinkään, on olemassa organisaatioita, jotka voisivat ottaa humanitäärisen puolen vieläkin tehokkaammin hoitaakseen Kosovossa kuin mihin sotavoimat pystyvät. On myös spekuloitu iällä ja siinä mielessä olen hieman samalla linjalla kuin tietyt kirjoittajat.
Se mihin PV on pyrkinyt jo kymmenisen vuotta, eli nuorentamaan kertaheitolla väkeänsä maailmalla, meidän vanhojen jäärien (faittereiden) kustannuksella, ei kaikilta osin ole ollut niin viimeiseen asti mietittyä, koska lieveilmiöitä on valitettavasti tämän myötä tullut. En lähde niitä tähän listaamaan, mutta jokainen joka on niitä reissuillaan havainnut tietävät ne kyllä. Se on vain taivahan tosi, että meitä vanhojakin (reserviläisiä) siellä tarvitaan, koska vanhat tuovat mukanaan kuitenkin sellaista, sanotaanko tiettyä näkemystä asioihin mitä ei juuri asevelvollisuuden suorittaneella vain ole ja kuinka voisikaan olla. Sitten haluan sanoa oman mielipiteeni taannoin käytyyn keskusteluun "veteraani-sanan" käytöstä. Se, että meistä entisistä RT-miehistä ja naisista käytetään kyseisestä nimitystä, ei vähennä lainkaan sotiemme todellisten veteraanien arvoa. Me olemme oman aikamme veteraaneja ja kaikki kunnioitus isoisillemme. Katson kuitenkin olevani yksi liki 40 000, jotka olemme tehneet arvokasta työtä maailmalla ja, josta Suomi on saanut paljon arvostusta kohdalleen.
Vielä yksi lusikka soppaan, eli tietyt kirjoittajat olivat huolissaan arvosteluistaan. On vain valitettavasti totta, että operaatioilla voi se yksikin henkilö tehdä korvaamattoman "palveluksen" alaiselleen, jos henkilökemiat ovat pystyssä. En itse ole joutunut operaatioilla kokemaan tätä ns. "työpaikkakiusaamista", mutta haluankin tässä yhteydessä välittää, jos PVKVKssa joku näitä myös lueskelee, niin toivomuksen, että myös alaiset saisivat edelleenkin antaa oman palautteen-henkilöarvioinnin omasta esimiehestään, joka menee henkilöstötoimiston kautta PVKVKlle myös tiedoksi. Tällainen järjestelmä on omallakin työpaikalla käytössä täällä Suomessa. On oikeusmurha suorastaan, jos joku ammattitaidoton esimies, joko nuori tai vanha, saa aikaiseksi sen että joku hänen alaisensa syyttä suotta mustamaalataan ja tätä kautta tie olisi pystyssä iänkaiken operaatioille. Tällainen arvostelujärjestelmä on ollut joskus käytössä ja se turvaa sentään jotain.
Itseltäni alkavat olla operaatiot käytynä ja käteltyinä ja voin vain sanoa kaikille, jotka miettivät operaatioille lähtemistä, että avoimin silmin ja mielin sekä nöyränä reissuille mikäli vain kaikki asiat ovat täällä kotona kunnossa. Jokainen operaatio on elämys ja kokemus, jonka kautta jokainen kasvaa sekä henkisesti että ihmisenä. Voidaan sanoa, että jokainen operaatio on eräänlainen kypsyyskoe jokaiselle.