skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

EU:n nopean toiminnan joukkojen eli taisteluosastojen (Battle Group) pelätään joutuvan soitellen sotaan. Sinibaretti-lehden haastattelema Puolustusvoimien Pääesikunnan kansainvälisen osaston päällikkö, kenraalimajuri Heikki Holma toteaa, ettei moinen ole mahdollista:
– Tilanteen seuranta on tänä päivänä eri tahoilla – myös Brysselissä – niin intensiivistä, että erittäin harvoin kansainvälinen kriisi tulee yllätyksenä. Tässä en nyt tietenkään tarkoita luonnon katastrofeja. Kysymys on lähinnä siitä, milloin esimerkiksi EU päätyy omassa tilanteenarviossaan harkitsemaan operaation käynnistymistä. Päivystysvuorossa olevat taisteluosastot tarjoavat mahdollisuuden nopeasti puuttua kriisiin jopa ennaltaehkäisevästi. Haasteena on niin kansallisesti kuin EU:ssa-kin yhteisesti pystyä nopeisiin poliittisiin päätöksiin..
– Osallistuminen EU:n taisteluosastoihin on merkittävä askel kriisinhallintakykymme kehittämisessä, Holma jatkaa. - Ensimmäisen kerran meillä tulee olemaan kriisinhallintajoukko kotimaassa operatiivisesti täysin lähtövalmiina 10 vuorokauden kuluessa, vaikka operaation käynnistämisestä ei ole edes päätöstä olemassa.
– Nopean toiminnan joukko on 1. portaan joukko, kun perinteellisesti valmiusjoukkomme ovat lähteneet operaatioon 2. portaassa 30–60 vuorokaudessa päätöksestä. Kuitenkin ainakin kerran olemme lähteneet todella nopeasti liikkeelle tosin toisesta operaatiosta. Tämä tapahtui 1973, jolloin ”palokunta” lähti Kyprokselta Siinaille perustamaan UNEF II -operaatiota. Tuo osasto toimi tavallaan kuin EU:n taistelujoukon etuosasto.
Haastattelu on kokonaisuudessaan luettavissa Sinibaretti-lehden kotisivulla. (HOW)

In the service of peace