Maailmanpoliittisen tilanteen jatkuessa erittäin räjähdysherkkänä, YK on viimein päättänyt ryhtyä toimeen. Ydinasekeskustelun velloessa kuumana maailmanrauhaa edistävä järjestö päätti perustaa Valko-Venäjälle uuden operaation, jonka perimmäinen tarkoitus on suorittaa ydinasevalvontaa.

Armeijamiljöössä monenlaiset kirjainyhdistelmät syntyvät helposti, joten perustettavalla operaatiolla on jo nimikin: UNNCMIBR, eli United Nations Nuclear Control Mission in BelaRUS.

YK:n turvallisuusneuvoston itseoikeutettu puheenjohtajamaa Venäjä protestoi operaation perustamista, mutta hieman yllättäen maa päättikin olla käyttämättä veto-oikeutta. Huhu kertoo, että puhetta johtanut Venäjän kaikkien mahdollisten asioiden puheenjohtaja paroni Medvedjev olisi vodkapäissään kuvitellut olevansa Putinin datsalla ja suostunut luonnollisesti kaikkeen mitä pyydetään.

Päätös operaation perustamisesta nuijittiin nopeasti läpi ja Nato-kokelas Suomi ilmoittautui luonnollisesti eturintamaan. Onhan entisellä rauhanturvaamisen suurvallalla kova halu palata suurvallaksi. Suomi kamppaili operaation vetovastuusta Ranskan kanssa, mutta loppujen lopuksi ranskalaiset joutuivat perääntymään operaatiosta kuullessaan että siinä ollaan tekemisissä ydinaseiden kanssa. Patonkimaa kun on kuuluisa ydinosaamisestaan, onhan Olkiluotoakin rakennettu kuin kuuluisaa Iisakin kirkkoa.

Operaation poikkeuksellisesta luonteesta johtuen siihen hyväksytään vain vähintään yhden reissun tehneitä faittereita. Koska operaatio on ennen kaikkea perinteistä rauhanturvaamista, myös koulutus järjestetään rauhanturvaamisen alkulähteillä Niinisalossa. Jo kertaalleen Pohjois-Satakunnasta lakkautettu YK-koulutuskeskus avataan uudelleen Niinisaloon. Koulutuskeskuksen itseoikeutettuna johtajana toimii uudelleen palvelukseen käsketty kenraalimajuri evp. Jorma Ala-Sankila, joka luonnollisesti vastasi isänmaan kutsuun intoa piukassa. Koska Ala-Sankila johtaa koulutusta Suomessa, pääsee hän vielä vanhoilla päivillään vielä yhdelle reissulle. Hän toimii siis UNNCMIBR-operaation johtajana. Ala-Sankilan kakkosmiehenä toimii saunamajuri Tom Streng, joka niin ikään on lähdöstä innoissaan.

-Pääsee pois kotoa! Valko-Venäjä ei ole entuudestaan kovinkaan tuttu, vaikka messissä niitä on tullut kumottua melkoinen määrä, kertoo puhelimella tavoitettu Streng.

Johtokaksikko aloittaa oman operaationsa lauantaiaamuna 1. huhtikuuta kello 6.00, jolloin miehet ovat Niinisalon varuskunnan pääportilla.

Koska toimistokersantti Christian Malino päätti kaikessa viisaudessaan laittaa kaikkien operaatioon määrättyjen kriisinhallintaveteraanien käskyt menemään Postin kautta, saunamajuri Streng päätti lähestyä faittereita myös Hölkkärin palstoilla.

-Todennäköisesti joka ikinen käsky on jumissa Postin lajittelukeskuksessa jossain Siikaisissa, joten välitänkin nyt herra kenraalin käskyn jokaiselle kokeneelle faitterille tulla iipposäkki pakattuna ja reissuun valmiina Niinisalon sotilaskodin pihaan 1. huhtikuuta kello 11.45. Koulutus alkaa kello 12 cooperin testillä.

Koulutuksen on määrä kestää 12 viikkoa, jonka jälkeen 545 rauhanturvaajaa käsittävä osasto lentää sinivalkoisin siivin Valko-Venäjälle. Jokaiselle operaatioon osallistuvalle maksetaan täysi palkka jo koulutusajalta. Jotta operaatioon saadaan varmasti kokenutta ja osaavaa väkeä, myös verovapaan ajoneuvon hankkiminen on jälleen mahdollista.

-Siinä on tosin sellainen reunaehto, että ajoneuvon pitää olla valmistettu Valko-Venäjällä. Käytännössä se taitaa tarkoittaa lähinnä Belarus-traktoreita, kertoo Streng.

 

 

In the service of peace