Suomen Kuvalehti kysyi, prikaatikenraali Petri Hulkko vastasi...

Runsas sata suomalaista on kouluttanut Irakissa kurditaistelijoita, jotka ovat nyt mukana Mosulin valtaamisessa. Mikä suomalaisten rooli on Irakissa nyt, prikaatikenraali Petri Hulkko?
”He neuvovat kurditaistelijoita Isisin vastaisella rintamalla. Osa tekee koulutusta taaempana, osa puolestaan toimii lähellä rintamaa.”

Miten lähellä?
”Lyhimmillään etäisyys on 40–50 kilometriä. He etenevät, jos kurditaistelijat etenevät. Me emme tiedä, mikä on kurdien rooli hyökkäyksessä. Tähän asti he ovat lähinnä luoneet edellytyksiä hyökkäykselle. Päävastuu on muilla Irakin turvallisuusviranomaisilla.”

Irakin johtaman liittouman joukoissa on noin 30 000 miestä. Mosulia pitää hallussa vain noin 4 000–8 000 Isisin taistelijaa. Eikö lopputulos ole silloin selvä?
”Mosulin porteille eteneminen on vielä suhteellisen yksinkertaista, mutta itse kaupungin puhdistaminen voi kestää. Historiasta tiedämme, että ison asutuskeskuksen valtaaminen on aina vaikeaa.”

Mikä sen tekee vaikeaksi?
”Fallujan kaupungin takaisinvaltaamisesta (kesäkuussa 2016) opittiin, että Isis virittää ansoja ja pommeja – jokaisen oven takana voi olla räjähde. Se tekee etenemisen hitaaksi ja monimutkaiseksi.”

Kaupungissa olevia satoja tuhansia siviilejä on kehotettu pysymään sisällä. Miksi?
”Fallujassa siviilit yritettiin ohjata ulos kaupungista käytäviä pitkin, mutta Isis ei päästänyt ihmisiä korridoreille. Nyt on luultavasti todettu, että on varmempi käskeä ihmisiä pysymään sisällä. Näin he välttävät ansoitukset eivätkä joudu suoraan ammuntatulen piiriin.”

YK varoittaa, että Isis voi yrittää käyttää siviilejä ihmiskilpinä. Miten tämä sotilaallisesti estetään?
”Irakin viranomaiset ottavat tämän varmasti huomioon, mutta se on äärimmäisen vaikeaa. Siksi ihmisiä kehotetaan pysymään sisällä.”

Jos Mosul vallataan, mitä se tarkoittaa Isisille?
”Silloin Isis on käytännössä Irakissa lyöty. Painopiste siirtyy Syyrian puolelle.”

Miten voidaan estää, etteivät Isisin taistelijat pakene Mosulista Syyriaan?
”Ei sitä voida kokonaan estää. Taistelumoraali Isisin riveissä on murenemassa, ja on selvää, että osa pakenee. Nyt Mosulia lähestytään kuitenkin eri suunnista. Silloin taistelijoiden pakeneminen voidaan estää mahdollisimman hyvin.”

”Suurempi uhka on, että taistelijat sulautuvat väkijoukkoon ja sitä kautta soluttautuvat muualle Irakiin ja maailmalle. Tämän takia Mosulissa tarkistetaan jokaisen tausta. Luotan myös siihen, että siviiliväestö Mosulissa kykenee tunnistamaan ja paljastamaan entisiä taistelijoita.”

Miten suuri riski on, että takaisinvaltaukseen osallistuvat ryhmät kääntyvät toisiaan vastaan?
”Se on ilman muuta Irakissa vaarana. Jos ei heti Mosulin valtauksen yhteydessä niin silloin, kun tilanne on rauhoittunut.”

In the service of peace