skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Puolustusvoimien kansainvälinen harjoitustoiminta sai alkuvuonna uskomattoman suuret mittasuhteet, kun poliittisten toimijoiden ja median tietoon tuli Yhdysvaltain armeijan 2. ratsuväkirykmentin 2. pataljoonan Fox-komppanian osallistuminen toukokuussa Niinisalossa järjestettävään Arrow 16-harjoitukseen.

Harjoitus itsessään on puolustusvoimille peruskauraa, sillä vastaavanlaisia mekanisoituja harjoituksia pidetään Niinisalossa kaksi kertaa vuodessa.

Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Seppo Toivonen toppuuttelee harjoituksen aiheuttamaa kohua.

- Tässä on koottu yhteen meidän mekanisoidut joukkomme jotka ovat raskaampia, käsittäen muun muassa taisteluvaunuja. Nyt joukot harjoittelevat täällä yhdessä ja eri aselajien yhteistoimintaa. Tämän harjoituksen erikoisuutena on se, että tähän osallistuu myös yhdysvaltalainen yksikkö, joka toimii omana komppanianaan muun harjoitusjoukon osana. Olisimme täällä harjoittelemassa joka tapauksessa ilman kansainvälisiä vieraitakin.

Arrow 16-harjoitukseen osallistuu yhteensä 2 250 henkilöä. Harjoitusjoukot koostuvat varusmiehistä, reserviläisistä sekä noin 130 sotilaan amerikkalaiskomppaniasta.

Harjoitus on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä vaiheessa on taisteluharjoitus jonka jälkeen siirrytään ampumavaiheeseen. Harjoitus päättyy 13. toukokuuta.

Suomensukuinen majuri Neal Penttila, joka on Fox-komppanian tiedotusupseeri, kertoo että harjoittelu ei juurikaan eroa muista Yhdysvaltain armeijan Euroopan joukkojen harjoituksista.

- Harjoituksen tavoitteet ovat samat. Tämä ei käytännössä eroa juurikaan normaaleista harjoituksistamme, kertoo Penttila.

Penttilan mukaan molemmilla osapuolilla on kuitenkin mahdollisuus oppia jotain toiselta.

- Me palaamme täällä perusteisiin. Eli naamiointiin. Suomalaiset ovat mestareita piilottamaan esimerkiksi ajoneuvoja. Me opimme täällä niitä asioita, joita olemme unohtaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, toteaa Penttila.

 Penttilan esimerkin allekirjoittaa myös harjoituksen johtaja eversti Pekka Järvi.

- Harjoittelemme täällä kahdesti vuodessa. Asiat tehdään aina samalla tavalla. Nyt täysin ulkopuolinen tekijä on mukana, joten se tuo mukanaan myös uusia tuulia, toteaa Järvi.

Lue 2. ratsuväkirykmentin 2. pataljoonan Arrow 16 -harjoituksen uutisointia.

Lue puolustusvoimien uutisointia aiheesta.

 

In the service of peace