Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Timo Behr ja Charly Salonius-Pasternak julkaisivat tänään uusimman muistion Afganistanin operaatioon osallistumisen tulevaisuudesta. Saksalla, Ruotsilla ja Suomella on jokaisella omat kansalliset intressit, mutta kaikki toimivat tiiviissä ISAF-yhteistyössä pohjoisessa Afganistanissa.
Haasteina koetaan panostus niin joukkojen koossa kuin tulevien tehtävien osalta. Hallittu vastuunsiirto afgaaniviranomaisten huostaan on ongelmallista vaikeasti ennustettavan poliittisen kentän ja toimintaolosuhteiden vuoksi. Tutkijat näkevät, että mainituilla kansallisuuksilla on todellisia vaikeuksia määritellä panostuksen kokoaan ja tulevaa haluaan nyt takarajaksi määritellyn vuoden 2014 jälkeiseen elämään Afganistanissa.
Saksa haluaisi vetää joukkonsa maasta kokonaan vuoden 2014 loppuun mennessä ja sen jälkeen keskittyä vain kumppanuus- ja koulutusohjelmiin. Suomi puolestaan tähyää siviilikriisinhallinnan komponentteihin sekä kehitysapuun ja lupaa pysyä maassa niin kauan kuin muutkin yhteistyömaat. Ruotsi haluaa ylläpitää nykyistä PRT:n johtovastuuta, mutta vuoden 2014 jälkeisistä haluista ei Ruotsillakaan ole tietoa.
Yhdessä tultiin ja yhdessä lähdetään?
Muutoksia maiden joukkojen kokoonpanoissa tehdään jo tänä ja ensi vuonna, mutta yhteistä päämäärää ei kuitenkaan ole määritelty. Yhdysvaltojen suunnitelmat vähentää läsnäoloaan pohjoisessa Afganistanissa luo väistämättä alueelle merkittävän "turvallisuusvajeen". Pitäiskö vajetta yrittää täyttää vai laittaa pää pensaaseen. Tutkijat ennustavat jäljempää vaihtoehtoa. Kaikki toivovat salaa, että jaksettaisiin siihen asti kunnes Nato sanoo laittavansa pillit pussiin ja antaa kotiinlähtökäskyn. Siihen asti pidellään peukkuja.
Afganistanin operaatiolle asetettuja tavoitteita on tarkasteltu viime vuosina useaan kertaan ja aina alaspäin. Mitä matalammalla tavoitteet ovat, sen helpommin niihin ehkä päästään. Nyt pitäisi sopia niin matalalla oleva rima, jotta länsimaat pääsisivät Afganistanin suosta irtautumaan kasvonsa säilyttäen. Länsisotilaiden saappaat hörppäsivät vettä täysmäärän, joten nähtäväksi jää kävelevätkö he kuivalle maalle omin jaloin, köydellä avittaen vai millä.
ISAF-operaation "menestys" antaa suuntaviivoja pitkälle tulevaisuuteen niin Natolle, Euroopan valtioille kuin Yhdysvalloillekin. Chicagossa pidettävässä suuressa Nato-tapaamisessa on kovat madonluvut nieltävänä yhdellä jos toisellakin.