Heikki Paavola

www.holkkari.fi/rtwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

UNTSO operaatiossa sotilastarkkalijana palvellut kapteeni Heikki Paavola kuoli lento-onnettomuudessa 30.9.1975.

Aiheesta muualla

Sinibaretti-lehti 3/2003: Heikki Paavolan kohtalokas lento TV 1:ssa 1.7.2003 klo 20

Heinäkuun 1. päivänä 2003 klo 20:00 TV1:n Tosi tarina -sarjassa esitetään mielenkiintoinen dokumentti "Lento-onnettomuus". Ohjelma kerii auki uskomattomalta tuntuvaa salaisuutta. Se paljastaa, mitä tapahtui unkarilaisen Malev-yhtiön lennolla Budapestistä Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin. Kone tuhoutui vain muutamia minuutteja ennen kuin sen oli määrä laskeutua Beirutin kentälle. Surmansa sai 10 miehistön jäsentä ja 50 matkustajaa. Uhrien joukossa oli kaksi YK:n tehtävissä palvellutta suomalaista; YK:n sotilastarkkailijana Golanin kukkuloilla v. 1975 toiminut kapteeni Veli Heikki Juhani Paavola ja YK/ILO:n asiantuntija Ammanissa ollut diplomi-insinööri Otto Mauri Krohn. Lento-onnettomuus tapahtui 30. syyskuuta 1975. Nyt, kun tapahtumasta on kulunut jo yli 25 vuotta, ovat asiakirjat alkaneet vapautua. Samalla on alkanut paljastua, miksi omaiset ovat saaneet niin nihkeästi tietoja onnettomuudesta ja miksi onnettomuutta ei koskaan ole tutkittu kunnolla. Virallisissa asiakirjoissa koneen tuhoutumisen syy on yhä "tuntematon".

Heikki Paavolan puoliso Sari Kauritsalo ja Englannin koripallomaajoukkueen nykyinen päävalmentaja Laszlo Nemeth ovat ohjelman päähenkilöitä. He ovat sitkeästi tutkineet tapausta ja selvittäneet askel askeleelta, mitä taivaalla tapahtui tuona kohtalokkaana yönä. Tulos on karmaisevaa kuultavaa. On todennäköistä, että matkustajakone ammuttiin kylmästi alas.

Lisämausteensa tarinaan tuo Malev-yhtiön entinen päälentäjä, joka kertoo ohjelmassa yhtiön kuljettaneen kylmän sodan vuosina myös aseita matkustajalennoillaan. Hän paljastaa tehneensä asekuljetuksia myös itse.

Ari Lehikoisen ohjaama dokumentti ei kerro vain dramaattisesta onnettomuudesta ja kylmän sodan raaoista pelisäännöistä, vaan se pohtii myös niitä tuntoja, joita läheisen odottamaton menetys aiheuttaa, ja ennen kaikkea sitä, kuinka tärkeää omaisille on saada riittävästi tietoa siitä, mitä heidän omaisilleen on tapahtunut. Dokumentti setvii tapauksen uskottavasti. Silti olisi toivottavaa, että myös viranomaiset heräisivät ja alkaisivat vaatia onnettomuuden uudelleen tutkintaa. Viime kädessä on kyse vain tahdosta. Ei kai maailmamme voi olla niin raadollinen, että matkustajakone voidaan tuhota ilman, että kukaan edes tutkii asiaa?

Odotan sinibarettien ja Heikki Paavolan silloisten kollegojen moraalista tukea omaisten pyrkimyksessä selvittää onnettomuuden syyt, saada asia uudelleen tutkintaan ja saattaa Heikki Paavolan mahdollisesti löytyvät maalliset jäännökset siunatuksi viimeiseen lepoon Puolangan Huosiusniemen hautausmaahan, rakkaiden omaistensa vierelle.

Sari Kauritsalo, e. Paavola