Onhan Se tieto! > Menneet missiot
Kosovo
<< < (186/238) > >>
Paso:

--- Lainaus käyttäjältä: Hämis36 - Maanantai, 26. Marraskuuta 2007, 06:51:08 ap ---Kosovo on sanonut julistautuvansa itsenäiseksi, jos neuvotteluissa ei saavuteta tulosta.

--- Lainaus päättyy ---

Ja sit rytisee....
Poti:
Haluaiskohan ne niin kiihkeesti julistautua itsenäisiksi jos kfor ei olisi maassa?
MurkulaMarkku:
Menee alkuvuosi sitten mielenkiinoiseksi, mikäli itsenäisiksi julistautuvat ilman muitten tukea.

Mä luulen, että Serbia siirtää tankit takas Kosovon puolelle, niin ei siinä kfor paljoa mitään voi.
Hämis36:
HS Kotiruoka on salainen ase Kosovossa
Rauhanturvaajien ruoka kulkee rekoilla Suomesta Balkanin kriisipesäkkeeseen
MATTI REMES

Kersantti Mikko Karjalainen (vas.), kersantti Petri Jäntti sekä korpraali Antti Voutilainen syömässä Camp Villen ruokalassa Kosovossa.

CAMP VILLE. Torstain lounasruokaa ei ole vaikea arvata suomalaisten rauhanturvaajien tukikohdassa Camp Villessä Kosovossa. Yliluutnantti Stefan Sundström kauhoo lautaselleen hernekeittoa. Jälkiruuaksi on lettuja ja mansikkahilloa.

"Ei hernekeitto ihan samalta maistu kuin kotona, mutta hyvää ruokaa täällä joka tapauksessa saa", Sundström arvioi.

Camp Villen ruokailutila on valtava telttahalli. Toisella reunalla on pitkä noutopöytä. Väliseinän takana keittiö näyttää samalta kuin mikä tahansa suomalainen suurkeittiö.

"Ainoa ero Suomeen on se, että täällä on aina varauduttava sähkökatkoksiin", kokki Marja Lyhty vertailee.

Camp Villessä on Lyhdyn lisäksi kolme suomalaista ja kolme irlantilaista kokkia. Suurin osa leirin 450 sotilaasta on suomalaisia, mutta syömässä käy myös irlantilaisia, ruotsalaisia, tšekkiläisiä, slovakialaisia ja latvialaisia rauhanturvaajia.

"Ruuan pitää miellyttää kaikkia. Suomalaispainotteinen ruoka tuntuu kuitenkin maistuvan muillekin."

Suomalaisuus todellakin hallitsee, kun katsoo viikon ruokalistaa. Lyhty sanoo, että koti-ikävän lieventämiseksi listalta löytyy pitkälti samoja ruokia, joita rauhanturvaajat söisivät kotonakin.

"Suosituimpia ovat lihapullien ja makaronilaatikon tapaiset perusruuat."

Suurin osa ruuista valmistetaan alusta lähtien itse. Eineksiä tai puolivalmisteita Camp Villessä käytetään mahdollisimman vähän.

Joskus keittiö joutuu improvisoimaan. Suurin osa ruokatarpeista tuodaan Kosovoon rekoilla Suomesta ja Keski-Euroopasta, eikä matka suju aina kommelluksitta.

"Kosovon kaltaisessa konfliktipesäkkeessä tilanteet voivat muuttua äkkiä. Talvella toimituksiin vaikuttaa sää. Silloin kun lunta tulee Balkanilla kunnolla, tiet voivat olla poikki päiviä", ruokatoimituksista vastaava Jari Puskala sanoo.

Puskalan työnantaja on tanskalainen DCS Group, joka on erikoistunut toimimaan kriisipesäkkeissä. Maailmalla toimii useita vastaavia yrityksiä, sillä suurin osa rauhanturvajoukkoja lähettäneistä maista on ulkoistanut ruokatoimituksensa.

Camp Villessä suositaan suomalaisia raaka-aineita. Kaikkea ei silti rahdata kahdentuhannen kilometrin päästä.

"Hedelmät ja vihannekset tulevat Kreikasta, pullovesi Makedoniasta", Puskala sanoo.

Kosovossa korjataan vielä sodan jälkiä. Siksi siellä on vähän ostettavaa. Paikallinen leipomo toimittaa Camp Villeen leipää, kanankasvattajat munia.

"Joskus grillijuhliin ostetaan lihaa paikallisista teurastamoista, jotka hygieenikko on hyväksynyt", Lyhty sanoo.

Rauhanturvaajan päivä alkaa tuhdilla aamiaisella. Lounaan ja päivällisen lisäksi tarjoillaan iltapala. Ja jos vielä huikoo, messistä voi ostaa grilliruokaa.

Messissä voi käydä myös iltaoluella. Alkoholin käyttö on leirissä kuitenkin tarkasti rajoitettu: kaksi tölkkiä olutta ja nukkumaan. Kriisinhallintatehtävissä on oltava toimintavalmiina koko ajan.

Keittäjä Tuomas Nurila sanoo, että kuntoilusta huolimatta moni rauhanturvaaja saa vyötärönsä ympärille ylimääräisiä kiloja: "Rauhanturvaajien slangilla sitä kutsutaan rotaatiorenkaaksi."

Kohta Camp Villen asukkaat joutuvat taas löysäämään vöitään. Lähestyviä juhlapyhiä varten pakastimet on jo täytetty suomalaisilla herkuilla.

"Itsenäisyyspäiväksi on lohta, poroa, hirveä, riekkoa, leipäjuustoa ja lakkoja. Ja joulun ruuat ovat myös perinteisiä suomalaisia", Lyhty paljastaa.

MATTI REMES
Hämis36:
HS: Ruokittavana yli 600 suuta


 Kriisinhallintatehtävissä on maailmalla runsaat 640 suomalaista.

 Kosovon Camp Villessä on suomalaisten johtama keittiö. Muualla ruokailuun liittyvät palvelut hankitaan muilta operaatioon osallistuvilta mailta tai palveluntuottajilta.

 Suurin osa elintarvikkeista ostetaan kansainvälisiltä markkinoilta ja Suomesta. Toimitusvarmuus ja hygieniavaatimukset rajoittavat ruuanhankintaa paikallisilta.

 Esimerkiksi Afganistanista ei ole puolustusvoimien mukaan löytynyt puhtaan pulloveden tuottajaa, joka takaisi säännölliset toimitukset.

 Suomalaisten rauhanturvaajien ruokakulut ovat tänä vuonna 2,3 miljoonaa euroa. Se on vajaat kolme prosenttia kriisinhallintaoperaatioiden kokonaiskustannuksista
Navigaatio
Viestien etusivu
Seuraava sivu
Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta